Home // diari // 21 d’agost de 1944

21 d’agost de 1944

Dilluns:

En el front occidental:

L’emissora de ràdio de la ciutat de París, controlada pels alemanys, va cometre l’error de radiar que la Resistència seria eliminada. Des del 19 d’agost de 1944 el comandant Dietrich von Cholitz havia aconseguit una treva amb la Resistència per poder evacuar els soldats alemanys de la ciutat sense ser atacats a canvi de que no s’ataquessin els interessos de la Resistència. Però, amb el missatge de ràdio dels alemanys, la Resistència es va sentir traïda i va tornar a lluitar pel control de la ciutat. Una ordre corria com la pólvora:

Tots a les barricades!.

De seguida varen sortir barricades i els combats en els carrers es varen endurir per moments. Von Cholitz no va voler destruir la Resistència tal i com li havia ordenat l’Adolf Hitler perquè sabia que amb els seus 15.000 homes i els seus 70 tancs la guarnició alemanya no podia fer front durant molt de temps a una població revoltada. La lluita cessaria en breu d’una manera o d’una altra amb l’arribada dels Aliats. Als voltants de París, les tropes aliades varen tancar el cercle a la capital francesa amb una enorme quantitat de mitjans. Tot i això, el Sonderkommando enviat per en Helmut Knochen a la capital francesa el dia anterior va ocupar la ruta de París amb quatre vehicles, un d’ells amb ràdio, acompanyat d’onze homes, cinc d’ells agents francesos.


Diversos centenars d’alemanys amb carros de combat i canons de 20 mil·límetres varen dirigir-se cap a la recent alliberada localitat de Trun, però una línia canadenca de vuit metralladores Vickers va acabar amb l’ofensiva alemanya.


A la nit, a Limoges, França, els soldats alemanys es varen veure atrapats per les forces aliades i finalment varen decidir rendir-se. També es varen rendir a Saint-Lambert-sur-Dive.


Al sud de França, la infanteria colonial francesa i els tabors marroquins varen continuar procedint per envoltar la plaça forta de Toló. Els frares d’un monestir de la zona varen guiar els destacaments francesos i els varen ajudar a creuar el terreny. Al mateix temps, mentre les columnes del general Jean Marie Gabriel de Lattre Tassigny s’apropaven a Marsella per l’est, el nord-est i el nord, els marsellesos es varen aixecar contra l’ocupació alemanya construint barricades i tirotejant a les patrulles alemanyes que quedaven aïllades.


A última hora de la tarda, l’avantguarda de la Força Operacional Butler va arribar als turons boscosos de Montélimar pel nord amb carros blindats, caça-carros i tancs lleugers Stuart per tal d’atacar als alemanys. Una bateria d’artilleria no va tardar en fer servir els seus canons i els combois alemanys que intentaven obrir-se pas cap al nord per la Nacional 7 al llarg de Ródano varen canviar de rumb en sentir les explosions. Al cap de poc ja hi havia uns 50 vehicles de la Wehrmacht cremant.

En el Reich:

A Auschwitz es va aturar l’enviament de jueus cap al camp.

En el front oriental:

En el front estonià, els soldats soviètics varen enfonsar la defensa avançada de Dorpat, entre el llac Peipus i la carretera de Pleskau, i un gran número de soviètics varen poder desembarcar a la riba oest del llac.


En els Balcans, el 6º Exèrcit alemany va començar a retirar-se cap a Prut després de l’avanç soviètic del dia anterior.

A Suïssa:

En un informe del govern suïs es mostrava la forta presència alemanya a la ciutat de Davos i el malestar dels habitants. L’informe també advertia del perill de que hi poguessin haver incidents entre els 200 aviadors nord-americans que estaven a la ciutat per recuperar-se i els 1.200 alemanys que vivien en els dotze o més sanatoris.


Precisament, a la localitat de St. Margarethen, el Obersturmbannführer SS Kurt Becher es va reunir amb el delegat del Joint Committe, el banquer Saly Mayer, per parlar de l’intercanvi de jueus per camions. Becher va veure en aquesta primera trobada que era impossible convèncer a les organitzacions jueves per aquell intercanvi. Mayer només consideraria aquest assumpte quan Heinrich Himmler anunciés el final del genocidi. Curiosament, tal hi com s’ha dit, aquell dia es va aturar l’enviament de jueus a Auschwitz.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: