Home // diari // 16 d’agost de 1944

16 d’agost de 1944

Dimecres:

En el front occidental:

El comandant en cap del front occidental, Günther von Kluge, que havia sigut buscat per l’Adolf Hitler perquè el dictador pensava que el volia trair, va tornar al quarter de La Roche-Guyon en un cotxe llogat i a les 14:40 va ordenar una retirada general de la bossa de Falaise i va advertir a l’Alfred Jodl de que seria un error tenir unes esperances que no es podien complir. Aquella seria la seva última ordre. Hitler, tot i que l’havia desacreditat i desconfiava plenament amb ell, va confirmar la seva decisió dues hores més tard. A la bossa de Falaise, el 1º Exèrcit canadenc del comandant Harry Crear pel nord i els soldats nord-americans per l’oest varen envoltar les formacions blindades alemanyes del Grup d’Exèrcits B amb 250.000 soldats dels Exèrcits 5º i 7º. Per això, Hitler, davant de la superioritat aliada, va autoritzar la retirada de Falaise, com també ho havia fet el mariscal Von Kluge, i va intentar un cop més posar-se en contacte amb el mariscal de camp. A la nit varen sortir els últims Tiger d’entre les ruïnes de la catedral de la ciutat natal de l’emperador Guillem el Conqueridor i varen abandonar la ciutat pel sud-oest. També durant aquella jornada el 3º Exèrcit nord-americà va ocupar Orleans.


Al sud, després de desembarcar el dia anterior dins l’Operació Dragó, els blindats del general Walker varen arribar des del sud a Chartres. A la tarda varen desembarcar en el golf de Saint-Tropez els francesos del 2º Cos amb el general Jean Marie de Lattre de Tassigny, que ho varen fer un dia abans del previst degut a la dèbil resistència alemanya. Les divisions Brosset, De Monsabert i Du Vigier varen posar peu a Le Rayol, Cavalaire, Saint-Tropez i Sainte-Maxime amb l’objectiu d’atacar Toló, mentre els nord-americans arribaven a Draguignan. A la nit, a Chólons-sur-Marne va arribar-hi l’Estat Major dels serveis de la policia alemanya per intentar dibuixar una estratègia defensiva.

En el Reich:

A Alemanya, els Messerschmitt Me-163 varen atacar a les fortaleses nord-americanes a prop de Leipzig. Per aquella batalla, des de dos quarts d’onze fins les dotze del migdia va sonar l’alarma antiaèria gran a la ciutat de Dresden. Un cop més la capital saxona va quedar intacte. A part, aquell dia els alemanys varen provar a Brandis el prototip del JU-287 amb el capità Siegfried Holzbauer en els controls i amb l’assistència de coets per enlairar-se. La prova va ser tot un èxit.

A Espanya:

El govern espanyol va donar consignes a la premsa espanyola perquè presentés sota una llum favorable les victòries dels Aliats occidental, tot i que es demanava que es persistís en l’habitual anticomunisme.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: