Home // diari // 25 de maig de 1944

25 de maig de 1944

Dijous:

En el front oriental:

A Iugoslàvia, l’aviació alemanya va bombardejar les posicions dels partisans. Immediatament després, 40 planadors varen aterrar molt a prop de les barraques on hi havia instal·lat en Josip Broz i el seu Estat Major. Un total de 900 homes de les SS varen sortir dels planadors amb les seves metralletes i morters, i es varen llançar al combat. Però els partisans, amb els suport dels alumnes de l’Escola d’Oficials partisans, el batalló de seguretat d’en Tito i de la població vàlida per lluitar de la ciutat de Draver varen resistir fins al vespre. Els alemanys varen aconseguir apoderar-se de la ciutat i varen matar a 6.000 partisans, però en Tito va aconseguir escapar un cop més. Va fer un forat en el terra de planxes de fusta de la seva barraca i es va deixar caure en un torrent sec per després fugir cap a un lloc segur. Es creu que l’atac alemany va ser planejat per l’Otto Skorseny.

A Itàlia:

A dos quarts de vuit del matí, el 2º Cos de l’Exèrcit nord-americà va establir contacte amb la platja d’Anzio després de més de quatre mesos del desembarcament d’Anzio. Al mateix temps, el 5º Exèrcit nord-americà va ocupar Cisterna i Valmontone, on els alemanys varen intentar organitzar-se al voltant de la localitat. D’aquesta manera les tropes d’en Mark Clark varen avançar cap a Roma. Al vespre, el cap de pont d’Anzio va deixar de ser-ho per la unió de les avantguardes del 5º Exèrcit amb el 8º Exèrcit, que va arribar a Piediomonte, amb els polonesos a l’avantguarda.

A la Gran Bretanya:

Preparant l’Operació Overlord, els Aliats occidentals varen retenir durant 10 dies la correspondència dels seus soldats per tal de que diguessin indiscrecions. Fins llavors, un equip de censors, que dominava 22 llengües, entre elles l’ucraïnès i l’eslovac, es dedicava a inspeccionar amb l’ajuda d’un cúter les cartes dels soldats.

A Birmània:

Després de durs combats, els japonesos varen aconseguir penetrar en el perímetre defensiu de Blackpool, territori que els xindits varen tenir que abandonar.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: