Home // diari // 2 d’agost de 1943

2 d’agost de 1943

Dilluns:

En el Reich:

En el camp d’extermini de Treblinka, a 200 quilòmetres al nord de Varsòvia, en aquells moments hi havia 1.000 presoners, però a la tarda d’aquell dilluns es va efectuar una revolta que s’estava planejant des de feia un any i que va acabar portant la fi del camp. Els presoners sonderkommandos amb pales, pics i armes robades en el dipòsit d’armes o que s’havien construït ells mateixos, van matar a diversos guàrdies ucraïnesos i alemanys i varen cremar part dels edificis de fusta del camp amb querosè, però van ser reduïts abans de poder aconseguir el control del camp. Molts d’ells, quan s’aglutinaven a la porta de l’entrada principal que havien trencat prèviament, van ser assassinats per les metralladores que disparaven els alemanys. La tanca perimetral de Treblinka no estava electrificada i, després de cobrir el filat amb mantes, els presoners varen saltar i varen córrer cap al bosc. Només uns 500 presoners van poder fugir, però més tard la majoria van ser capturats i assassinats per la policia i les tropes alemanyes. En els pobles del voltant es buscaven els presoners; es penjaven cartells alertant de que qui ajudés algun presoner seria executat. Alguns habitants dels pobles de Grady, Malizewa i Kielczew van ajudar a amagar als presoners, però només 52 van salvar la vida després de la guerra. Els presoners que varen ser arrestats de nou van ser obligats a eliminar tot rastre d’existència del camp i després van ser afusellats. La revolta va ser organitzada pel doctor Chorongitski, després per en Galevski, en Friedman i el capità Zelo. Tots varen morir en l’intent de ser lliures. Però tot i el fracàs, a partir de llavors el camp va deixar de funcionar i la seva activitat va acabar a finals de novembre de 1943.


Dins l’Operació Gomorra, la ciutat alemanya d’Hamburg va rebre 750 bombarders britànics, que varen atacar de nit la ciutat per últim cop des del 24 de juliol de 1943. Aquesta cop, els Aliats no varen tenir tanta sort ja que una tempesta va fer que molts avions haguessin d’avortar la seva missió i 30 van caure a terra pel mal temps, a més de que 17 més varen ser destruïts per la Luftwaffe i per l’artilleria antiaèria. Tot i això, la ciutat ja estava completament destruïda; des del 25 de juliol de 1943 varen caure a la ciutat 8.621 tones de bombes entre explosives i incendiaries, i es calcula que 45.000 persones varen morir i que 26 quilòmetres quadrats varen quedar arrasats. En total, 3.091 avions varen atacar la ciutat amb la pèrdua només de 87 avions. Per culpa d’aquells atacs, el ministre d’Armament Albert Speer va comunicar a l’Adolf Hitler que la producció d’armament s’havia vist greument afectada, i que si seguien o s’ampliaven a altres ciutats es paralitzaria la indústria de tot Alemanya i acabaria la guerra. Hitler no el va ni voler escoltar i li va ordenar que ho arreglés i prou, cosa que Speer va aconseguir.

En el front oriental:

A Ucraïna, Adolf Hitler va ordenar a l’Erich von Manstein que retingués la línia defensiva al volant de Khàrkiv. Volia evitar com fos que el front oriental anés avançant cap a l’oest, però les forces alemanyes de la regió no tenien ni suficients efectius, ni tancs ni l’artilleria necessaris per aturar l’exèrcit soviètic i Von Manstein va adoptar una tàctica que consistia en contraatacar quan es coneguessin els punts d’atac soviètics i cedir-los terreny a canvi de crea-los el màxim de baixes. Aquesta tàctica es coneixia com Defensa elàstica.


La Direcció General de la Wehrmacht va determinar els abusos comesos per l’Exèrcit i l’Arma SS a través dels informes que disposaven. En l’informe es deia que en el període dels informes s’havien comunicat 151 infraccions. En 19 casos els autors pertanyien a l’Exèrcit, en 53 casos l’Arma SS i els 79 casos restants no s’havia pogut saber la procedència dels autors. A més, s’informava que el número de violacions era elevat.

En el Pacífic:

A les illes Salomó, a la nit, la torpedera nord-americana PT-109 va ser envestida pel destructor japonès Amagiri en aigües de l’estret, entre les illes Kolombangara i Arundel. Els nàufrags es varen refugiar a una illa i només dos dels tretze tripulants varen morir. Aquesta acció hagués quedat oblidada o només seria una petita anècdota sinó fos perquè el comandant d’aquesta torpedera era en John Fiztgerald Kennedy.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: