Home // diari // 13 de març de 1943

13 de març de 1943

Dissabte:

L’atemptat contra Hitler:

Al matí, a Smolensk tot estava a punt per rebre a l’Adolf Hitler, que havia de fer una visitar al quarter general del Grup d’Exèrcits del Centre. El que no s’imaginava el líder alemany era que els generals Fabian von Schlabrendorff i Henning von Tresckow tenien planejat assassinar-lo en l’Operació Flash col·locant una bomba en el seu avió i que hauria d’explotar quan tornés cap al seu quarter general de Rastenburg. Quan Hitler va baixar de l’avió va encaixar la mà a tots els presents que el varen rebre i va confirmar que a la primavera engegarien una ofensiva que els portaria a les portes de Moscou. Era lOperació Ciudadela, que preveia un atac en pinça per part del Grup d’Exèrcit de l’Erich von Manstein des del sud i del mariscal Günther von Kluge des del nord per envoltar les tropes soviètiques en el sortint del Kursk. Durant el dinar, Hitler va fer com sempre un seu monòleg i, en aquell moment, Von Tresckow va preguntar-li al coronel Heinz Brandt, l’ajudant de Hitler, si no l’importava endur-se dues botelles de conyac francès que desitjava enviar al seu amic, el general Helmuth Stieff de l’Alt Comandament de l’Exèrcit.

A un quart de quatre de la tarda, després del dinar, els soldats alemanys i els generals varen presentar armes davant del dictador, que havia d’agafar l’avió Condor en direcció al seu quarter general de Rastenburg. A l’avió ja hi havia la cistella amb dues botelles de Cointreau plenes d’explosius que havia pujat el coronel Brandt sense saber que eren explosius i Von Schlabrendorff ja havia accionat la càpsula que havia d’activar el detonador al cap de 30 minuts. Escortat pel mariscal Günther von Kluge, Hitler es va dirigir cap al seu avió, que els seus motors ja feia minuts que estaven en marxa. Abans de pujar, Hitler va encaixar la mà a Von Kluge i va pujar a l’aparell mentre els generals i els coronels el saludaven. Juntament amb  Hitler varen pujar-hi el cap del seu Estat Major, el general Rudolf Schmundt, i el coronel Heinz Brandt. En arribar a la porta d’accés, Hitler es va girar enrere i va saludar somrient al grup. Quan l’avió es va enlairar, Von Tresckow i Von Schlabrendorff es varen dirigir a les seves oficines esperant que al cap d’unes hores els comuniquessin que l’avió de Hitler havia patit un accident. Von Schlabrendorff va transmetre a l’oposició de Berlín en el Abwehr de que havia començat el putsch.

A Berlín, el general Friedrich Olbricht va ser informat de que l’Operació Flash havia començat amb èxit i va començar a plantejar com seria el nou govern sense Hitler. Però la bomba no va explotar tal i com com estava previst i Hitler es va salvar. Neguitós, Von Schlabrendorff estava impacient en el seu despatx esperant notícies de que l’avió havia explotat. A les quatre i cinc minuts, un ajudant va entrar al despatx de Von Schlabrendorff per comunicar-li que Hitler havia arribat a Rastenburg. De seguida Von Schlabrendorff va transmetre a Berlín la paraula en clau que indicava que l’atemptat havia fracassat. Decebuts, però sabent que havien d’actuar, els conjurats van començar a pensar com podien recuperar les dues botelles de conyac abans de que Brandt les entregués al general Stieff, que tampoc sabia que hi havia explosius. D’immediat, Von Tresckow va trucar per telèfon al coronel Brandt perquè no entregués el paquet dient-li que s’havia equivocat de botelles i li va demanar que els hi tornés. L’endemà, Von Schlabrendorff va recuperar les botelles i de retorn a Smolensk va desmuntar les bombes i va veure que el filferro que aguantava l’agulla del percussor, que era d’origen anglès, estava corroït hi havia quedat bloquejada.

En el Reich:

A Alemanya:

Berlín, Joseph Goebbels va organitzar una petita festa on va convidar als Krisleiters i Gauamtsleiters per celebrar el 10è aniversari de l’Arthur Goerlitzer com a gauleiter de Berlín. En finalitzar la cerimònia, Goebbels va dirigir unes paraules als subdelegats del Partit a Berlín, on els va explicar la situació política, militar i el significat de la guerra total.

A la nit, Goebbels es va reunir amb Albert Speer, Walther Funk i Robert Ley per explicar-los la seva última conversació amb Hitler i l’emprenyada del dictador amb el ministre Hermann Göering. Funk li va comentar que estava preocupat per l’augment d’impostos que es volia establir perquè estava convençut de que si la gent pagava uns impostos desorbitats ningú s’esforçaria en treballar. Més tard van rebre la notícia de que les forces aliades havien bombardejat novament la ciutat d’Essen i havien destruït part de les fàbriques Krupp. D’immediat, Goebbels va trucar al delegat del gauleiter de la regió d’Essen, Fritz Schlessmann, perquè li expliqués la situació a la ciutat.

A Polònia:

A Auschwitz, els nazis varen fer entrar en servei un nou tipus de forn crematori.


Els alemanys, sota les ordres del SS-Sturmbannführer Wilhelm Haase, varen rodejar el gueto de Cracòvia i varen anunciar que tota la població treballadora seria transportada al camp de Plaszow en un plaç de dues hores. Vells, malalts i nens tenien que passar al gueto B. Tothom sabia que serien assassinats i per això les dones que anaven a Plaszow procuraven portar-se els seus fills, carregant als més petits en motxilles o dissimulant-los entre els treballadors. L’endemà els que varen anar al gueto B varen ser assassinats a trets.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: