Home // diari // 22 de febrer de 1943

22 de febrer de 1943

Dilluns:

En el Reich:

A Alemanya, en el Palau de Justícia de Munic, el Tribunal del Poble, amb el jutge Roland Freisler al capdavant, va condemnar a mort a la Sophie Scholl, el seu germà, Hans Scholl, i Christoph Probst, que dirigien un moviment de resistència anti-nazi anomenat La Rosa Blanca. Els dos germans varen ser acusats de distribuir a la Universitat Ludwig Maximilian de Munic, després del desastre de Stalingrad, pamflets que condemnaven la crueltat del règim nazi. Sophie va dir en el judici:

Algú tenia que començar. El que hem dit i escrit ho pensen molt, només que no s’atreveixen a expressar-ho (…) Vostè sap tant bé com jo que la guerra està perduda. Per què no ho admet?

Aquella mateixa tarda es va complir la sentència i varen executar els dos germans i Probst a la guillotina de la presó de Stadelheim. Segons alguns testimonis de la presó, Sophie va avançar erigida i sense por cap al cadafal. Ella mateixa va deixar escrit:

Quin dia tan esplèndid de Sol, i jo tinc que morir. Però ¿Quants no estant morint ara mateix en els camps de batalla, quanta vida jove i sense esperances (…) ¿Què pot importar ara la meva mort, si els nostres actes faran que altres milers de persones s’estremeixin i despertin d’un cop?

A Bulgària:

Theodor Dannecker, un agent de l’Adolf Eichmann, va firmar un acord aprovat pel govern búlgar on s’autoritzava deportar els jueus de les noves províncies de Tràcia i Macedònia a les regions orientals alemanyes. 11.343 persones varen ser deportades al camp de concentració de Treblinka, on varen ser assassinades immediatament. Les cases que ocupaven els jueus si varen instal·lar ciutadans búlgars per tal de bulgaritzar la regió.

En el nord de l’Àfrica:

En el Dorsal Occidental, a Tunísia, a la nit, l’ofensiva de l’Afrikakorps de l’Erwin Rommel del 20 de febrer de 1943 es va estancar contra el 2º Cos del general de divisió nord-americà Lloys Ferdinand, que va obligar a la 21º Divisió Panzer a replegar-se. Per fer front als Aliats, es va decidir constituir el Grup d’Exèrcits d’Àfrica sota el comandament del general Rommel. Aquest Grup estava compost pel 5º Exèrcit de Panzers, recentment desembarcat a Tunísia a les ordres del general Hans-Jurg von Arnim, i el 1º Exèrcit, compost per dos cossos italians i de les restes de l’Afrikakorps. En total uns 200.000 homes.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: