Home // diari // 28 de juliol de 1942

28 de juliol de 1942

Dimarts:

A la Unió Soviètica:

Iosif Stalin va dictar l’Ordre 227, la coneguda ordre Ni un pas enrere!. El dictador soviètic no volia que els alemanys arribessin a la ciutat de Stalingrad i estava disposat a fer tot el que calgués per aconseguir-ho, però veia com l’exèrcit soviètic només s’estava retirant davant la superioritat alemanya. Per evitar que els seus soldats i els seus generals es rendissin o fugissin, va dictar aquesta ordre que portava penes de mort a qui fugís o es rendís sense una ordre seva. En els primers dos mesos que va estar en funcionament aquesta ordre es varen afusellar a 1.000 persones. Però aquella ordre també va portar confusió dins l’exèrcit soviètic. El comandant Nikolai Tomskuschin, que s’ocupava de la protecció del quarter general del 62º Exèrcit a Stalingrad, el 15 de juliol de 1942 l‘hi havien ordenat que en cas de quedar envoltat pels alemanys pensés primer en la vida dels seus homes. Quan va sentir aquell dia per Radio Moscou i per boca de Stalin aquesta nova ordre va quedar confós sobre què havia de fer en cas de quedar atrapat pels alemanys.


A Moscou es va rebre un document del NKVD des de Londres que confirmava que els britànics no obririen el segon front durant aquell any.

En el Reich:

Al migdia, l’Adolf Hitler va demanar que les 100.000 tones de cereals, dos milions de sacs, obtingudes a Morosovkaya es transportessin a Alemanya perquè se’n beneficiessin els obrers de la indústria pesada.


A les cinc de la matinada, Heinrich Himmler va tornar al Feldkommando Hegewald de veure a l’Adolf Hitler el dia anterior en el seu quarter general de Vinnitsia. El líder de les SS, va escriure en el SS-Hauptamt, Gottlob Berger, el cap de l’Oficina Central de les SS, per comentar-li que s’estaven netejant de jueus les zones ocupades de l’Est i que Hitler l’hi havia carregat sobre les seves espatlles la implantació d’aquesta ordre tan complexa. A continuació, Himmler va rebre tractament del doctor Felix Kersten i li va explicar com havia anat la reunió amb el dictador i li va dir que la terra fèrtil d’Ucraïna seria repartida únicament entre els membres de les SS. La resta de les forces armades no rebrien res, ja que creia que no havien fet prou per la victòria. Himmler li va oferir una casa en el doctor en aquelles terres, però Kersten la va rebutjar dient que no volia viure en terres russes, ja que un cop acabés la guerra volia tornar a Finlàndia i comprar-hi una illa.

A tres quarts de quatre, Himmler i el seu entorn varen viatjar amb avió cap a Finlàndia, però abans el cap de les SS tenia previst una visita a Estònia i fer nit a Reval (Tallin) perquè havia quedat amb el Obergruppenführer Karl-Siegmund Litzmnann, el comissari general d’Estònia. Himmler es va allotjar en el petit castell de Katarinenthal, mentre que la resta del seu grup es va allotjar a l’Hotel León Dorado. El grup del cap de les SS estava format pel SS.Obergruppenführer Karl Wolff; Grothmann, el seu consell militar; el doctor Kersten i el conseller de justícia Kirrmayer. Durant el sopar que es va fer en honor al cap de les SS en el castell, on es va servir de primer truites amb patates, de segon filets de porc amb guarnició i bombe glacée de postres, Himmler li va dir a en Litzmann que havien d’exigir més treball al poble estonià per enviar més aliments a Alemanya, però Litzmann creia que no era possible, ja que havien arribat al seu límit. Himmler no hi estava pas d’acord i li va assegurar que Hitler tenia pensat desplaçar el poble estonià a Arkhangersk. Heinrich Möller, el cap de les SS i de la policia d’Estònia a Reval, va entrar a la conversa i va donar tota la raó a en Himmler a més de que li va dir que els estonians s’havien mostrat contraris als alemanys. Quan va arribar la senyora Litzmann i es va asseure al costat d’en Himmler la conversa va canviar radicalment i Wolff i Möller es varen asseure a una cantonada per continuar amb la seva conversació. .


En el camp de concentració de Dachau es va efectuar un experiment mèdic que consistia en provar a quina altura bullia la sang d’una persona. Segons l’informe d’aquell dia, s’arribava a la conclusió que a 21 quilòmetres d’altura encara no es produïa l’ebullició. Per dur a terme l’experiment, es va dur a uns presoners en el carrer que hi havia en el camp entre el bloc 5 i la barraca del costat i on s’hi havia col·locat un vehicle d’experiments. El vehicle consistia en una caixa alta i tancada sobre rodes, en la que s’hi havien muntat aparells per mesurar la pressió, la temperatura i l’altura. Un electrocardiògraf indicava l’activitat del cor del que era sotmès a l’experiment. Després de que els presoners morissin en l’experiment se’ls procedia immediatament l’autòpsia. El doctor Rascher va poder comprovar un cop realitzada l’autòpsia que el cor del mort encara bategava i, a partir de llavors, va organitzar tota una sèrie d’experiments mortals per saber quant de temps continuava actiu el cor d’un mort després d’haver-li provocat la mort.


El Batalló policial 322 va assassinar als jueus de la ciutat de Minsk. Entre aquest dia i el 30 de juliol varen assassinar a més de 9.000 persones.

En el front oriental:

En el sector sud, el 6º Exèrcit del general Friedrich Paulus va arribar a la corba oriental del Don i tenien previst efectuar aviat l’atac a Stalingrad pel nord, però la 4º Divisió de Panzer, que havia creuat el Don a prop de Rostov i havia entrat a la ciutat de Batais, estava massa lluny d’on estava el 6º Exèrcit per ajudar-los.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: