Home // diari // 19 d’octubre de 1941

19 d’octubre de 1941

Diumenge:

En el front oriental:

A la matinada, l’Adolf Hitler va explicar davant dels seus convidats la seva particular visió de la campanya a la Unió Soviètica dient que quan va començar l’Operació Barbarroja tenia la incertesa de no saber com era aquell país i aquella gent, però que tenia clar que havia de suprimir la civilització dels bolxevics i que no sentiria cap remordiment si arrasava ciutats com Kiev, Moscou o Sant Petersburg. Hitler va acabar la seva intervenció prometen que faria construir a Berlín uns monuments que dintre de 1.000 anys encara recordarien la seva victòria.


El racisme i l’odi estava escampat entre els soldats i els generals alemanys que lluitaven en el front oriental. Aquell dia el comandant de la 707º Divisió d’Infanteria, el general major Bechtolsheim, va llegir que els jueus eren els seus enemics mortals i que d’acord amb el sentit cultural d’Europa no eren persones, sinó homes educats per ser bèsties que havien de ser aniquilades. Al mateix temps, el Batalló policial 322 va assassinar a Mogilev a 3.700 jueus.


A la ciutat de Moscou es va proclamar l’estat d’emergència davant l’arribada imminent dels soldats alemanys que es trobaven a només 100 quilòmetres. Aquell dia es trobaven a la ciutat de Moshaisk. Iosif Stalin va confiar al comandament de la ciutat al general Gregory Zhukov, i per la seva sort arribaven reforços des de les regions del nord i del sud, i els civils construïen línies defensives. Lavrenti Beria preguntava en el Kremlin com podien defensar Moscou si no tenien res, absolutament res, va exclamar per escrit, afegint que els havien aixafat. Però la defensa soviètica no només es va basar en la capital soviètica, ja que a través de tot el front oriental els soviètics estaven preparant posicions defensives i mobilitzaven a tota la població del país perquè donés suport a la defensa.


En el sector sud, les tropes alemanyes varen ocupar la ciutat de Taganrog, a la costa del Mar d’Azov i a prop de Rostov. Des de l’inici de l’Operació, els alemanys havien fet fins aquell dia a 673.000 presoners i s’havien apoderat de 1,242 blindats i 5.412 peces d’artilleria.

A Romania:

En resposta a la carta d’en Wilhelm Fildermann, el president de la Federació de Congregacions Jueves de Romania, del 11 d’octubre de 1941 en què es queixava de que la deportació jueva significava la mort, Ion Antonescu li va dir que durant l’ocupació bolxevic els jueus havien denunciat als bons romanesos, entregant-los a les orgies dels russos i portant el dolor a les llars romaneses. Volent demostrar que els jueus eren uns salvatges, Antonescu li va escriure en la postdata un relat on suposadament un soldat ferit de Piatra Neamt va ser enterrat viu per ordre i a la vista dels comissaris jueus, tot i les seves súpliques de que no ho fessin perquè tenia quatre fills.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: