Home // diari // 17 de juny de 1941

17 de juny de 1941

Dimarts:

En el Reich.

A Berlín, a l’Oficina Central de Seguretat del Reich, Reinhard Heydrich es va reunir amb els oficials de l’Exèrcit i, segons sembla, els va ordenar que matessin als jueus. El que sí sabem amb tota seguretat és que Heydrich els va donar instruccions perquè es fomentés o s’intensifiqués els pogroms contra comunistes i jueus homes sense deixar les seves empremtes digitals.

En el més rigorós secret, tots els comandaments militars, navals i aeris alemanys varen rebre el missatge de ràdio xifrat Warzburg, que volia dir que l’atac a la Unió Soviètica començaria a les tres de la matinada del 22 de juny

A Líbia:

La contra-ofensiva de l’Archivald Wavell per alliberar Tobruk, lOperació Battleaxe, va fracassar després de la batalla del dia anterior. Al matí, amb les seves unitats reorganitzades i a punt per entrar en acció, Erwin Rommel va enviar el que quedava del 8º Regiment panzer al sud-est, des de Capuzzzo fins el pas d’Halfaya, sempre en paral·lel a la també recuperada 5º Divisió lleugera per culminar un moviment en pinça. En l’operació varen destruir la 4º Divisió índia, que es trobava sense el suport del que quedava dels carros britànics, que s’havien replegat per repostar combustible i per falta de munició. La 7º Divisió Blindada britànica va fer un gran esforç per mantenir obert un pas per on es pogués retirar la infanteria índia, que va començar a fer-ho sense comptar amb l’autorització del comandament britànic. D’aquesta manera, veient que era impossible la victòria i que no podien resistir l’ofensiva alemanya, els britànics es varen retirar ràpidament cap a Egipte. Wavell es va presentar en el quarter general britànic només per comprovar que ja no hi havia batalla per continuar.

A la Unió Soviètica:

En el Kremlin, Iosif Stalin es va reunir amb els membres del NKVD Vsevolod Merkúlos i amb Pável Fitin perquè aquests dos li volien dir-li que eren probablement certes les informacions que deien que els alemanys s’apropaven a la frontera amb intencions bèl·liques, però que no estaven del tot segurs de que això fos cert. Stalin estava bastant tranquil en aquells moments i es passejava per la sala com era costum. Llavors, el dictador soviètic els va preguntar si Alemanya es preparava per atacar a la Unió Soviètica i els dos analistes no li varen saber respondre i es varen quedar en silenci. A continuació, Stalin els va llançar una sèrie de preguntes carregades de menyspreu sobre les fonts del NKVD. Fitin li va descriure les xarxes Harro Schulze-Boysen i Arvid Harnack, però Stalin li va respondre que no hi havia cap alemany amb qui es pogués confiar excepte amb Wilhelm Pieck, el secretari del Comintern a l’exili a Moscou. Llavors, els dos membres del NKVD es varen tornar a quedar en silenci fins que Stalin els va dir que les seves informacions eren errònies i els va convidar a marxar.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: