Home // diari // 4 de juny de 1940

4 de juny de 1940

Dimarts:

En la Batalla per França:

En el bàndol alemany:

A la nit, després de traslladar el seu quarter general a un poble en territori belga anomenat Bruly-de-Pesche, prop de la frontera amb França, Adolf Hitler va ordenar l’avanç de 143 divisions alemanyes al llarg d’un front de 225 quilòmetres. A davant d’ells hi havia 65 divisions franceses. 

A França:

A dos quarts de quatre de la matinada va concloure definitivament l’Operació Dinamo, l’evacuació per mar de les tropes franceses i del Cos Expedicionari Britànic de Dunkerque cap la Gran Bretanya. Abans de que l’últim soldat marxés, els Aliats van cremar els vaixells i les seves instal·lacions que havien quedat al port perquè no les poguessin utilitzar els alemanys. Des del diumenge 26 de maig de 1940 varen ser rescatats 338.226 soldats Aliats, dels quals 118.000 eren francesos, belgues i holandesos, tot i que més de 40.000 soldats britànics varen ser capturats durant aquests dies. Per la seva part, en el transcurs de l’Operació, els avions alemanys varen destruir mitja dotzena de destructors britànics i dos de francesos. De dia, la ciutat de Dunkerque, que estava deserta, va caure a mans del general Günther von Kluge i els seus homes. Els soldats alemanys es van trobar amb tot el que havien deixat els soldats Aliats; cotxes militars, armes, munició… un enorme botí.

En el Reich:

A Alemanya: 

En represàlia pel bombardeig a París del dia anterior, l’aviació francesa va bombardejar sense èxit les ciutats de Munic i Frankfurt.


En el camp de concentració de Neuengamme, que depenia de Sachsenhausen, es va convertir en un camp autònom.

A la Gran Bretanya:

A Londres, el primer ministre Winston Churchill va enviar un missatge al seu poble on va assegurar que no es rendirien i els va demanar que defensessin la Gran Bretanya com fos. A la tarda, a la Cambra dels Comuns, Churchill va dir que tenia la confiança de que si tots complien amb el seu deure, si res es deixava a l’atzar i si es prenien les millors disposicions, serien capaços de defensar la seva illa i sobreviure l’amenaça de la tirania i, si era necessari, va afirmar que lluitarien sols durant anys. També va advertir que les guerres no es guanyaven amb evacuacions, però va exclamar que ara tenien més força que en qualsevol altre moment de la Història.


Els britànics varen avaluar la seva capacitat en el cas de que França caigués i Alemanya decidís concentrar les seves forces a l’altra banda del Canal de la Mànega. Només hi havia 500 canons pesats en territori britànic, alguns dels quals eren peces de museu. El Gabinet de Guerra va saber també aquell dia que, entre el 19 de maig i l’1 de juny, s’havien fabricat 453 avions de diversos tipus i que, en el mateix període, s’havien perdut 75

A Noruega: 

Després d’uns quants dies en que les forces aliades combinades intentaven expulsar els alemanys cap a la frontera sueca des de Narvik, els noruecs no varen atacar aquell dia.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: