Home // diari // 20 de maig de 1940

20 de maig de 1940

Dilluns:

En la Batalla per França:

En el bàndol alemany:

Adolf Hitler li va dir a Alfred Jodl que la Gran Bretanya obtindria la pau quan volgués. El dictador ja havia especificat en aquella data les negociacions de pau amb França, en les que s’exigiria el retorn dels antics territoris alemanys. L’armistici s’havia de firmar en el bosc de Compiègne, on s’havia firmar l’armistici de 1918. El líder alemany va donar ordres de que es recuperés el vagó ferrocarril del mariscal Folch, conservat com a peça de museu, en el que els generals alemanys havien firmat la fi de la Primera Guerra Mundial. Mentrestant, Joseph Goebbels va insistir en seguir sembrant el pànic al poble francès. El ministre va ordenar que s’expliqués que el general francès Maurice Gamelin, que el dia anterior havia sigut destituït, havia presentat la seva dimissió i va difondre un cop més el rumor de que el govern francès s’estava preparant per fugir de Paris.

A França:

La 2ª Divisió Panzer de Heinz Guderian va avançar amb molta força i va arribar a Amiens, a la costa del Canal de la Mànega, però varen comunicar que se’ls hi havia acabat la gasolina. Després de discutir la situació amb el seu comandant, Guderian va ordenar que es baixés fins a Abbevile i, a la nit, les forces alemanyes varen arribar al Canal de la Mànega. Els alemanys havien avançat uns 240 quilòmetres.

L’exèrcit francès i britànic es varen quedar atrapats i rodejats per les forces de Guderian al nord de França i el sud de Bèlgica, i no tenien cap més sortida que fugir pel mar. Les tropes franceses estaven desmoralitzades i, per fer front aquell problema, el general Maxime Weygand, el nou general en cap en substitució de Maurice Gamelin, va decidir, abans de determinar un pla de defensa, aturar la contraofensiva dissenyada per Gamelin per inspeccionar ell mateix el front.

Tot i la imminent victòria per part dels alemanys, els combats continuaven amb força a l’oest de Compiègne. Com a conseqüència de les ferides rebudes, aquell dia va morir el príncep Guillem de Hohenzollern, el nét de l’antic kàiser i hereu del tro imperial.

En el Reich:

A Polònia:

Els nazis van obrir el camp de concentració d’Auschwitz, que encara estava en obres.

A la Gran Bretanya:

Winston Churchill va aprovar un pla per instal·lar llocs de metralladores Bren i reixat espinós per bloquejar els carrers per protegir les oficines del govern a Whitewall i el número 10 de Downing Street per si els alemanys es volien apoderar de la capital britànica.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: