Home // diari // 19 de maig de 1940

19 de maig de 1940

En el Reich:

L’assistent de la Cancelleria del Reich, l’Arthur Willy Kannenberg, va entregar a l’Adolf Hitler un estudi de 92 pàgines de la vida i el pensament del general Alfred von Schlieffen. L’estudi va ser escrit l’any 1921 per l’Hugo Rochs.

Berlín, al matí, el ministre de Propaganda Joseph Goebbels estava disgustat pel nomenament el dia anterior d’en Philippe Pétain com a vicepresident del Consell de Ministres, i va ordenar en els caps del departament de Propaganda que expliquessin per la premsa i per la ràdio que el nomenament d’en Pétain era una maniobra política perquè considerava que un home de 84 anys no estava en condicions de resoldre res. En Goebbels també volia que es fessin ressò de que els francesos havien nombrat a un jueu com a ministre de l’Interior. El ministre alemany va insistir molt en que tenien que sembrar el pànic al poble francès.

A Holanda, els nazis varen crear el Comissariat del Reich per Holanda i l’Arthur Seyss-Inquart va ser nombrat comissari del Reich a Holanda.

A Polònia, els nazis varen ordenar començar la construcció del gueto de Varsòvia amb l’objectiu de tancar-hi a tots els jueus de la ciutat i de fora la ciutat.

En la Batalla per França:

França, a la matinada el general Henri Giraud, el comandant del 9º Exèrcit, va arribar a prop de Le Cateau, on va decidir instal·lar el seu lloc de comandament. Però el general es va trobar que la ciutat havia caigut en mans alemanyes i va ser empresonat i el seu Exèrcit va deixar d’existir. Al matí, nou panzerdivisionen de la 1º Divisió blindada varen aconseguir col·locar-se entre Cambrai i Peronne, a l’antic camp de batalla del Somme, i es varen aturar allí per reagrupar-se i per donar temps a la infanteria motoritzada perquè se’ls apropés.

Per la seva banda, el coronel Charles de Gaulle va atacar de nou amb els seus tancs a les tropes blindades d’en Heinz Guderian per frenar el seu avanç imparable. Però les tropes d’en Guderian estaven frenades per en Hitler. Veient l’error i la vulnerabilitat si estaven aturades, el general en cap Franz Halder va poder convèncer al dictador alemany de que aixequés l’ordre per enviar els tancs d’en Guderian cap a la costa del Canal de la Mànega. Quan les tropes d’en Guderian i les d’en De Gaulle es varen trobar va tornar a fracassar el pla del coronel francès ja que els alemanys varen tenir el suports dels avions Stuka i d’aquesta manera els blindats d’en Guderian varen arribar sense massa problemes a la costa del Canal de la Mànega. Com a curiositat, el primer Focke Wulff 200 Condor va ser destruït per un caça Aliat. Quan els alemanys varen entrar a la ciutat d’Abbeville, on hi havia la central telefònica que comunicava França i la Gran Bretanya, varen tallar totes les comunicacions entre els dos països.

Veient el desastre, en Paul Reynaud va intentar salvar la situació nombrant el general Maxime Weygand, fins llavors comandant en cap de les tropes a Síria, cap de les Forces Armades en substitució d’en Maurice Gamelin, que va ser destituït per les seves derrotes. Però la situació era molt delicada pels interessos francesos ja que era impossible contenir les divisions blindades alemanyes. En John Gort ja va advertir al seu govern de la possibilitat de que s’haguessin de retirar del continent i va profetitzar que el més intel·ligent era utilitzar el port de Dunkerque per dur a terme l’evacuació.

A París, a Notre Dame es va celebrar una cerimònia religiosa destinada a invocar la protecció divina. En la cerimònia i varen ser presents tot els representants del govern francès i diversos ambaixadors, entre ells en William Bullit. En retornar al Ministeri de Defensa, en Paul Reynaud va saber que en Weygand havia arribat a les onze del matí al camp d’aviació d’Etampes i que immediatament havia sigut traslladat a Vincennes, al lloc de comandament d’en Gamelin.

A la Gran Bretanya:

El primer ministre britànic Winston Churchill va enviar el seu primer missatge radiofònic al poble britànic. En Churchill va explicar que la situació a Europa era molt delicada i va prometre que enviarien la Royal Air Force per ajudar França.

Durant aquell matí, Churchill va ordenar a l’Almirallat britànic que reunís gran quantitat d’embarcacions que estiguessin preparades per creuar els ports de la costa francesa. Hitler ja pensava en una retirada del Cos Expedicionari britànic. Durant aquell dia també es varen fer plans perquè unes columnes mòbils reforcessin les guàrdies en els aeroports en cas de que els alemanys llancessin paracaigudistes al país.  

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: