Home // diari // 21 de setembre de 1939

21 de setembre de 1939

Dijous:

En el Reich:

Des de Berlín, Reinhard Heydrich va convocar a tots els comandants de totes les unitats de les SS que estaven a Polònia per una conferència urgents. Per aquells que no poguessin venir els va enviar una circular administrativa. Reinhard els va explicar la política que havia de seguir les SS en el tracte amb els jueus i com se’ls havia de concentrar en el nou territori conquerit. Després de diferenciar entre un objectiu final secret i les etapes prèvies d’aquest objectiu, va ordenar la creació de guetos en els territoris ocupats, obligant a tots els jueus de Polònia a que s’assentessin en aquests guetos. Els Einsatzgruppen, que serien els encarregats de protegir la rereguarda de la Wehrmacht, havien de crear aquests guetos en les ciutats grans. A més, havien de ser els encarregats d’elaborar les llistes de dirigents importants i de diversos grups de professionals de classe mitjana que havien de ser deportats del Govern General. Però no només els jueus polonesos havien de tenir aquell destí, es tenia pensat enviar-hi tots els jueus del Reich i 30.000 gitanos cap a una reserva del sud-est de Cracòvia, una zona que el propi Heydrich va eximir específicament de mesures i que anomenava el Gau de llengua estrangera. Els jueus alemanys que vivien en zones rurals se’ls havia de traslladar als pobles per llavors traslladar-los sistemàticament en trens de mercaderies des de les zones alemanyes cap a Polònia. Per justificar aquelles mesures, Heydrich va prosseguir que la deportació dels jueus al Gau de llengua estrangera, l’expulsió a l’altra banda de la línia de demarcació, l’havia aprovat el propi Adolf Hitler i va afirmar que aquest procés es prolongaria durant tot un any. També, el líder del SD tenia en ment que les antigues províncies alemanyes de Polònia es convertissin en Gaus alemanys per tal de que les províncies alemanyes estiguessin rodejades per una muralla oriental, i el Gau de llengua estrangera formaria una espècie de terra de ningú. Per administrar aquests territoris es tenia pensat nombrar a un Reichsführer-SS comissari de l’assentament a l’est. A més de treure els jueus, Heydrich va deixar clar que com a màxim només el 3% dels antics dirigents polonesos dels territoris ocupats havia d’ocupar algun càrrec sense importància i que la resta se’ls havia de tancar en camps de concentració. A part, en els polonesos obrers se’ls havia d’utilitzar com a treballadors emigrants i se’ls havia d’anar deportant gradualment al Gau de llengua estrangera. Heydrich va exigir que tot aquell procés es posés a la pràctica amb rapidesa.

Eduard Wagner, intendent general, seguint les noves ordres, va ordenar als seus grups d’acció que comencessin l’èxode jueu forçós cap al centre de Polònia. 

A Polònia:

En la batalla, el 19º Exèrcit del general Heinz Guderian va establir contacte amb la 29º Brigada de tancs comandada pel veterà de la Guerra Civil espanyola Semyon Krivoschein, que pertanyia al 4º Exèrcit soviètic del tinent general Vasili Chuikov. Per altra banda, l’artilleria alemanya va bombardejar punts claus de la ciutat de Varsòvia.

En el front occidental:

A l’oest d’Alemanya, els soldats francesos que havien penetrat el país el 7 de setembre de 1939 es varen aturar i varen tornar a les seves posicions de sortida deixant petites guarnicions en els pobles ocupats.

A Romania:

La Guàrdia de Ferro va assassinar al primer ministre romanès Armand Calinescu.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: