Home // diari // 14 de setembre de 1939

14 de setembre de 1939

Dijous:

A Polònia:

Les tropes alemanyes varen capturar la ciutat de Gdynia i Przemysl, al sud de Polònia, a la riba del San, on un terç de la població de 17.000 habitants eren jueus. 43 dels principals ciutadans jueus varen ser arrestats, colpejats i a continuació afusellats. Per la seva part, el 19º Panzer Grup del comandant Heinz Guderian tenia a l’abast Brest-Litovsk. Però els alemanys varen sobrepassar la línia Curzon, que s’havia establert com màxim punt de l’expansió alemanya, i el general Guderian va tenir que donar explicacions al comissari soviètic Vladimir Yulianovitch. Per corregir la seva errada, el general alemany li va proposar una desfilada conjunta entre alemanys i soviètics per mostrar que tot estava solucionat. La desfilada es faria el 22 de setembre. Per l’altre costat, les tropes poloneses sota el comandament del general Juliusz Zulauf varen arribar a Varsòvia després de retrocedir des de Narew. Però aquell dijous la Luftwaffe va bombardejar Varsòvia quan les sinagogues estaven plenes perquè era un dia sagrat per als jueus, ja que era l’Any Nou jueu. 


En una reunió, Reinhard Heydrich va explicar als caps de la Policia de Seguretat els seus punts de vista sobre el problema jueu a Polònia, afegint que les suggerències del Reichsführer serien presentades a l’Adolf Hitler, i que només ell podria decidir.

Aquell mateix dia i complint ordres des de dalt, els alemanys varen afusellar a la ciutat de Sieradz a 5 jueus i dos polonesos. A Czestochowa, el govern civil alemany va ordenar que tots els béns industrials i comercials dels jueus fossin entregats sense tenir que compte si el seu propietari havia fugit o no de la ciutat. A Piotrków es va publicar un decret que prohibia als jueus estar en els carres després de les cinc de la tarda. 

A l’Atlàntic:

A l’oest de les illes Hèbrides, el U-39 es va topar amb el portaavions britànic Ark Royal, el més modern de la flota britànica. Havia salpat de la base de Scapa Flow juntament amb sis destructors (Firedrake, Fowhound, Faulknor, Eskimo, Lung i Tribal) per buscar l’embarcació mercantil Faned Head, que estava sent perseguit pel U-30. A les tres de la tarda, el U-39 va disparar dos torpedes abans de submergir-se a major profunditat. Cap dels dos torpedes va tocar el seu objectiu. Després de fallar, el Foxhound, després el Faulknor i per últim el Lung, varen llançar les seves càrregues de profunditat de forma successiva per interceptar aquell submarí alemany. Les explosions varen danyar al U-39 i el capità Gerhard Glattes va ordenar pujar a la superfície per abandonar el submarí. Un cop varen sortir a la superfície, els tres destructors britànics els varen disparar sense contemplació, però varen cessar el foc quan varen veure que la tripulació abandonava el submarí i saltaven al mar. Tots, 44 homes, un d’ells ferit lleu, varen ser rescatats pels destructors abans de que el submarí s’enfonsés definitivament. Els presoners varen ser traslladats al Foxhound.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: