Home // diari // 4 de febrer de 1938

4 de febrer de 1938

En la crisi Blomberg-Fritsch:

L’Adolf Hitler va fer molts ajustaments tant dins del seu executiu com a dins de l’Exèrcit. Un dels canvis més importants va ser l’anunci de que el general Werner von Blomberg s’havia retirat com a ministre de l’Exèrcit per motius de salut. Per acomiadar-se d’ell li va escriure una missiva on li donava les gràcies pels seus serveis prestats. Després, en Hitler va anunciar que assumiria les funcions del Ministeri de Guerra, que a partir d’aquell moment desapareixeria. Per substituir-lo va crear un alt comandament de les Forces Armades ( Oberkommando der Wehrmacht, OKW ). A continuació, en Hitler va firmar un decret que deia que d’ara ell assumiria directament i personalment el comandament de totes les forces armades amb poders absoluts, i que el OKW seria liderat per en Wilhelm Keitel. Al mateix temps de que anunciava que en Von Blomberg deixava el seu càrrec, també es notificava que en Werner von Fritsch s’havia retirat com a cap de l’Alt Comandament de l’Exèrcit per també motius de salut. En Hitler, igualment que amb en Von Blomberg, va escriure-li una missiva per agrair-li els seus serveis prestats i la seva actuació en la reconstrucció de l’Exèrcit. En el lloc d’en Von Fritsch va ser nombrat el general d’artilleria Walter von Brauchitsch. Un cop confirmades les destitucions, a la nit en Hitler va pronunciar un discurs per ràdio per explicar la dimissió d’en Von Blomberg i d’en Von Fritsch i va anunciar que suprimia el Ministeri de Guerra. Per justificar tots aquells canvis va dir que s’havien efectuat per aconseguir la concentració més sòlida de totes les forces polítiques, militars i econòmiques en les seves mans. A més, es va destituir a 13 generals, i altres 43 varen ser traslladats o varen passar a la reserva. La mateixa sort varen patir cert número d’oficials d’alta graduació. Personalment, en Hitler va nombrar a Hermann Göering general mariscal de camp.

Continuant amb els retocs dins del seu govern, en Hitler també va acceptar la dimissió d’en Constantin von Neurath com a ministre d’Afers Exteriors i va nombrar a en Joachim von Ribbentrop en el seu lloc. En Von Neurath va ser nombrat president del Gabinet Ministerial secret i va conservar el títol de ministre del Reich. En una carta manuscrita dirigia a en Von Neurath li va manifestar que utilitzaria la seva experiència com a diplomàtic. També va cessar en persona a l’ambaixador alemany a Itàlia, l’Ulrich von Hassell, pel seu rebuig a la seva política exterior estant encontra del pacte entre Alemanya, Itàlia i Japó. També va ser rellevat l’ambaixador de Tòquio, en Herbert von Dirksen. Els altres canvis importants que va fer en Hitler en aquella jornada varen ser els nomenaments de l’Ernst von Weizäcker com a Secretari d’Estat i el del doctor Ernst Woermann com a Sotssecretari d’Estat. Després de fer tots aquest ajustaments, en Hitler es va reunir amb el nou ministre d’Afers Exteriors, en Joachim von Ribbentrop, per explicar-li tots els canvis que havia fet i les seves noves missions.

A Àustria:

A Viena, en Franz von Papen va rebre una trucada d’en Hans Heinrich Lammers que li ordenava per ordres d’en Hitler que tornés de Viena perquè la seva missió havia acabat, i el va informar de les destitucions d’en Von Neurath i les dels ambaixadors Von Hassell i Von Dirksen. Ni en Von Papen ni el seu entorn varen entendre perquè en Hitler havia fet tots aquells canvis al govern, però de seguida varen començar a entendre que l’objectiu era atacar Àustria. Llavors, en Von Papen va començar a patir per la seva seguretat perquè tenia por de que no aprofitessin l’ocasió per cometre més assassinats com el 30 de juny de 1934, que de ben poc li va costar la vida, i sobretot temia a en Reinhard Heydrich. Després de reflexionar-hi, en Von Papen  es va asseure a la taula del seu despatx i va redactar el seu cessament com a diplomàtic a Àustria.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: