Home // diari // 14 d’octubre de 1933

14 d’octubre de 1933

Dissabte:

Alemanya surt de la Societat de Nacions:

Després d’anunciar-ho el dia anterior en el seu gabinet, Alemanya va notificar a la Convenció de Ginebra la seva formal sortida de la Societat de Nacions. Sabent que aquella decisió portaria greus conseqüències tant internacionals com nacionals i per demostrar que el Partit i la nació eren una sola entitat, l’Adolf Hitler va demanar en el president Paul von Hindenburg que dissolgués el Reichstag i que convoqués eleccions pel 12 de novembre de 1933. El President va acceptar la proposta del canceller. Després de tenir l’aprovació del President i sabent que ara ho havia d’explicar en el seu poble, es va publicar un butlletí especial explicant la nova mesura. Després es va fer una llarga declaració governamental per explicar els motius que havien portat el país a abandonar la Convenció. El ministre Werner von Blomberg també li va aconsellar sortir de la Convenció.Per si no fos suficient, a la tarda l’Adolf Hitler va anunciar per la ràdio de totes les emissores alemanyes que Alemanya es veia obligada, ja que se li negava la igualtat de drets en els temes de defensa que els permetés a complir amb el seu deure de protegir les fronteres del país, a retirar-se de la Conferència del desarmament de Ginebra, que es va acabar aquell dia i que havia començat el 2 de febrer de 1933, i de la Lliga de Nacions. Va declarar que la degradació deliberada d’Alemanya no podia continuar sent tolerada, i va assegurar que el desastre econòmic era per culpa de les indemnitzacions i el rebuig a concedir a Alemanya un estatus d’igualtat en les conversacions sobre el desarmament. El canceller va explicar que els antics governs alemanys havien entrat a formar part de la Lliga de Nacions amb l’esperança i la confiança de que l’organisme trobaria una fórmula que arreglés els problemes dels pobles, però, que, en canvi, va afirmar que la Societat de Nacions no havia donat la igualtat de drets i, per tant, trobava que era un deshonor intolerable per una nació composta de 65 milions d’habitants formar-ne part. Criticant el passat, va dir que l’aspiració del Tractat de Versalles no era la de proporcionar la pau en el gènere humà, sinó la de conservar la humanitat en un estat d’odi permanent. En acabar de dir aquesta frase va anunciar la dissolució del Reichstag i la celebració d’unes noves eleccions pel 12 de novembre.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: