Home // diari // 23 de novembre de 1944

23 de novembre de 1944

Dijous:

En el Reich:

En una reunió a Berlín dels militars per parlar de la futura ofensiva de les Ardenes, Josef Dietrich es va queixar de que hi havia ni rastre dels pertrets que se l’hi havien promès. El general Walter Buhle, del OKW, va intentar demostrar que l’hi havien sigut entregats presentant uns quants papers, però la majoria dels subministraments de combustibles seguien col·lapsats a l’est del Rin com a conseqüència dels bombardejos Aliats. Hasso von Manteuffel havia sol·licitat combustible per 500 quilòmetres, però el seu 5º Exèrcit Panzer havia rebut una quantitat per només 150 quilòmetres. Wilhelm Keitel havia acumulat 17,4 milions de litres de combustible.

En el front occidental:

A Alsàcia, la 2ª Divisió blindada del comandant Philippe Leclerc va alliberar Estrasburg. A un quart de vuit del matí el comandant francès va ordenar atacar amb cinc columnes de Sherman i carros blindats cap a la ciutat alsaciana sota una intensa pluja. A dos quarts d’onze els tancs francesos varen penetrar la ciutat, metrallant als sorpresos oficials de la Wehrmacht. El comandant Leclerc es va dirigir cap a la ciutat amb un jeep descapotable amb una escorta de tancs lleugers, camions semi-erugues i 70 homes. Quan va arribar a Estrasburg la bandera tricolor ja onejava a la famosa catedral. Però els combats encara continuaven i un enginyer alemany fet presoner va ser forçat a trucar al seu quarter general al migdia amb un ultimàtum de rendició per part dels francesos. L’enginyer va aconseguir posar-se en contacte amb el general Hermann Balck, el comandant del Grup d’Exèrcits G, que va demanar-li que resistís. 48 quilòmetres al sud-oest, les forces del comandant Leclerc varen entrar al camp de concentració de Natzweiler Struthof, que acabava de ser abandonat pels seus últims guardians.


Les forces de la 1º Divisió Blindada, que havien arribat al Rin i estaven combatent a Muhlhouse, al sud de Chalampé, varen ser atacats pels alemanys en un contraatac que els va fer retirar just a cinc quilòmetres del pont de Chalampé.


A Bèlgica, després de que el dia anterior esclatessin nou mines en el riu Escalada, que havia sigut declarat com a segur els últims dies, es va enviar de nou al treball als dragamines per netejar la zona.


Per celebrar el Dia d’Acció de Gràcies, Dwight D. Eisenhower va ordenar que cada soldat sota el seu comandament rebés un sopar complet amb gall d’indi com ingredient principal. Els cuiners dels batallons destinats al bosc de Hürtgen varen intentar complir les ordres, tot i que només es varen subministrar entrepans de gall d’indi. Quan els soldats varen sortir de les seves trinxeres per recollir el sopar, varen ser atacats pel foc de l’artilleria alemanya.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: