Home // diari // 18 de juliol de 1944

18 de juliol de 1944

Dimarts:

En el Reich:

El ministre Joseph Goebbels va acabar d’escriure totes les seves idees en un escrit dirigit a l’Adolf Hitler per tal de que li donés permís per tenir plens poders en el programa de la Guerra Total, que ell mateix havia elaborat i que creia que encara no s’havia posat en pràctica.


En l’editorial del Dresdner Zeitung titulat Jueus a Normandia, l’articulista d’aquell editorial va dir que mentre es combatia havien aparegut els jueus per treure’n rèdit i perquè era la seva guerra, la guerra del judaisme internacional, va sentenciar.

En el front oriental:

En el sector central, l’avanç del 3º Front Bielorús, sota al comandament de l’Ivan Cherniajovski, i el 1º Front Bielorús, sota al comandament del comandant Konstantin Rokossovski, va ser frenat pel Grup d’Exèrcits Centre del general Walther Model, que va evitar que els soldats soviètics penetressin per Prússia Oriental. Per altra banda, les tropes de l‘Ivan Koniev tenien rodejat al 13º Cos a l’est de Lvov, que encara estava defensada pel 1º Exèrcit blindat.

En el front occidental:

A França, en un dia radiant, a les cinc del matí els Aliats varen bombardejar els pobles que es trobaven en la ruta del seu avanç i en les primeres línies alemanyes al llarg de l’Orne amb 930 bombarders pesats britànics Lancaster i 632 B-24 nord-americans dins l’Operació Goodwood, una operació en què es varen llançar 6.800 tones de bombes. A tres quarts de vuit del matí, formacions blindades del 8º Cos britànic concentrades al llarg de l’Orne varen avançar cap al sud. Les puntes de llança havien d’obrir pas en direcció Falaise, a uns 30 quilòmetres de Caen, provocant desconcert i pànic dins les files alemanyes. Però el comandant Bernard Law Montgomery anava massa confiat i, al cap de poc, els tancs Aliats es varen trobar combatent amb els canons antitancs alemany. La 11º Divisió blindada anava al capdavant seguida per dues divisions blindada, la de la Guàrdia i la 7º. Les tres varen començar a creuar l’Orne quan de cop varen ser atacats pels alemanys camuflats en aquells terrenys propicis pel camuflatge en els turons, com el de Bourguébus. Uns 760 canons d’artilleria britànica varen entrar en acció per defensar-se i de seguida va començar el combat. Durant aquella batalla les divisions blindades britàniques varen perdre més de 200 tancs i no varen aconseguir penetrar les posicions alemanyes al llarg de l’Orne i, a més, a última hora de la tarda els alemanys varen rebre reforços a la zona de batalla i varen haver més combats. A part, els alemanys varen utilitzar per primer cop en combat el King Tiger, que va deixar fora de combat a nombrosos tancs britànics entre les localitats de Troarn i Demouville. Montgomery, que no volia admetre que el seu pla no havia funcionat com pensava, va emetre un comunicat oficial que va arribar a temps per ser transmès per la BBC en el seu butlletí de les nou de la nit en què deia que el 2º Exèrcit havia atacat i obert camí i que el general Montgomery estava plenament satisfet.


A Saint Lo, les defenses alemanyes s’estaven defensant dels continus atacs nord-americans, però a les sis de la tarda des del nord-est una força operacional aliada va entrar a la ciutat. L’artilleria alemanya continuava disparant des dels turons del sud, però els soldats nord-americans de seguida varen anar guanyant terreny. En entrar a la ciutat es varen trobar amb un panorama desolador. L’escriptor irlandès Samuel Beckett, en qualitat de voluntari de la Creu Roja, va calcular que 2.000 dels 2.600 edificis havien sigut destruïts. A més, els cadàvers dels soldats alemanys eren molts cops trampes ja que tenien una granada preparada per esclatar en quan se li tirés algun objecte.

A Japó:

A Tòquio, la pèrdua de les illes Marianes va provocar la dimissió d’en Hideki Tojo i del seu govern en bloc després de que aquest quedés convençut de que la guerra estava perduda. Però alguns militars no compartien la mateixa opinió i Tojo va ser substituït pel general Kuniaki Koiso en el govern de Japó, un general que volia continuar amb el conflicte.

A Birmània:

Les tropes japoneses varen aturar l’ofensiva britànica, però varen suspendre l’Operació U-Go.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: