Home // diari // 18 de gener de 1944

18 de gener de 1944

Dimarts.

En el Reich:

El ministre d’Armament Albert Speer va caure malalt i va ingressar a l’hospital a causa d’esgotament, depressió i d’una inflamació al genoll. La depressió era segurament perquè la relació amb l’Adolf Hitler havia canviat dràsticament i ja no el tractava com l’arquitecte des que es va fer càrrec del Ministeri el febrer de 1942. Durant aquests dies a l’hospital va estar a punt de morir. Speer explicaria anys més tard que aquell va ser el moment més feliç de la seva vida pel fet de que va estar a punt de morir. En total va estar tres mesos de baixa del seu Ministeri, fet que va provocar que els seus rivals polítics dins la jerarquia nazi com en Hermann Göering i en Martin Bormann intentessin apropiar-se, sense èxit, dels seus poders com a ministre d’Armament. Aquests rivals de Speer volien convèncer a en Hitler de que relegués molts dels poders de Speer perquè es centrés únicament en el seu Ministeri que tant l’esgotava. En Heinrich Himmler, enemistat totalment amb Speer des que aquest va ser nomenat ministre, també el volia fora de l’esfera nazi i va fer cridar el seu metge personal Karl Gebhardt perquè s’ocupés de que la recuperació de Speer no fos ràpida no fent absolutament res per a recuperar-lo. La família i els seus amics, impacients per la falta de resultats del metge d’en Himmler i per la desconfiança que els donava, varen cridar a un metge de confiança i amic personal de Speer, en Karl Brandt, i així el ministre d’Armament es va anar recuperant lentament. En Hitler el va visitar a l’hospital, i quan el va anar a veure portaven deu setmanes sense veure’s. En un principi, Speer es va emocionar en veure’l, però després va adonar-se de com s’havia envellit i va decebre’s terriblement d’aquella figura que tant havia representat i admirat.

A Itàlia:

El 10º Cos britànic va aconseguir establir un cap de pont en el riu Garigliano.

En el front oriental:

A Ucraïna, en Nicolàs Ivanovitch va rebre l’ordre d’assassinar al vice-governador alemany de Galitzia, Bauer.

En el sector nord, l’ofensiva soviètica va arribar a les localitats de Puskinh, Gatchina i Krasnoje Selo. Amb aquest avanç va quedar definitivament trencar el cercle que el Grup d’Exèrcits Nord imposava a la ciutat de Leningrad des del setembre de 1941.

En el sector central, el Grup d’Exèrcits del Centre va oposar forta resistència i va aturar una nova ofensiva soviètica.

A la Gran Bretanya:

A Londres, al matí va arribar-hi el primer ministre Winston Churchill després d’haver estat fora 67 dies.

En el Pacífic:

Els nord-americans varen establir noves bases aèries que els permetien arribar a l’arxipèlag de les Illes Marshall i aquest dia les varen estrenar amb caces P-40N, que varen llançar una primera incursió contra les posicions japoneses a les illes Jaluit i Mili, on varen utilitzar coets experimentals a més de bombes i metralladores.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: