Home // diari // 24 de desembre de 1943

24 de desembre de 1943

Divendres:

En el Reich:

En el quarter general, l’Adolf Hitler vivia en un ambient fred i trist, no hi havia cap arbre ni cap vela que recordés que aquell dia era la nit de Nadal. Tothom estava pendent de la nova ofensiva soviètica que havia fet ràpids avanços. El líder alemany estava tancat en una de les seves sales del seu barracó amb el secretari Martin Bormann i no va participar en cap celebració.


A dos quarts de quatre de la matinada va sonar l’alarma antiaèria a la ciutat de Dresden. L’alarma va durar dues hores i un cop més no va passar res a la capital saxona.


A Grenoble, els nazis varen iniciar una batuda per detenir a jueus i gent contrària al règim.

En el front oriental:

A Ucraïna, el 1º Front d’Ucraïna, sota les ordres del comandant Nikolai Vatutin, després d’aconseguir immobilitzar els alemanys a la península de Crimea varen tornar-los a atacar en una ofensiva sobre les posicions alemanyes a l’oest del Dnièper i varen capturar la ciutat de Berdichev. Els soviètics, que disposaven de sis exèrcits i tres grups d’assalt, varen avançar a partir de l’eix Kiev-Zhitomir contra el Heeresgruppe Sud de l’Erich von Manstein.

A Itàlia:

Els soldats canadencs varen patir greus baixes a Ortona, on el seu atac va ser frenat pels alemanys, que varen realitzar immediatament un contraatac que va fer augmentar les baixes dins les files canadenques.

En el bàndol Aliat:

Des d’Argel, Dwight D. Eisenhower va dirigir-se a Londres per ser nombrat comandant suprem de les tropes aliades occidentals i per dirigir el desembarcament de Normandia. La missió de l’Eisenhower era l’alliberació d’Europa. Igualment, el mariscal britànic Henry Maitland va arribar des de l’Orient Mitjà per ocupar el càrrec de comandant suprem Aliat en el Mediterrani, mentre que el general Harold Alexander va ocupar el comandament dels exèrcits Aliats a Itàlia. També hi va haver un relleu en el comandament del 8º Exèrcit britànic, ja que el general Bernard Law Montgomery va dirigir-se a la Gran Bretanya per deixar el seu lloc al general Oliver Leese.

En els Estats Units:

El president Franklin Delano Roosevelt va pronunciar un discurs en una conferència de premsa on va dir que si la Gran Bretanya, Rússia, la Xina, els Estats Units i els seus aliats, que representaven tres quartes parts de l’Humanitat, es mantenien unides per preservar la pau amb el seu enorme poder militar, els països agressius perdrien tota possibilitat de desencadenar noves Guerres Mundials. Llavors, va explicar que les Nacions Unides no tenien intenció de reduir el poble alemany a l’esclavitud, i va assegurar que volien donar a Alemanya una oportunitat equitativa de desenvolupar-se en la pau, com a membre útil i respectable de la família europea. Però el President va dir que tenien la intenció d’alliberar Alemanya del nazisme i del militarisme prussià, així com de la idea nazi de que el poble alemany era la raça dels senyors.

En el Pacífic:

La força aliada va llançar una nova doble incursió contra la base japonesa de Rabaul: primer bombarders pesats i, quan els caces japonesos es varen enlairar-se per interceptar-los, una segona incursió de caces va intentar destruir els defensors.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: