Home // General // 23 de setembre de 1943

23 de setembre de 1943

Itàlia:

A Rocca Della Caminate, en Benito Mussolini va proclamar en un antic castell que l’hi havien regalat la República Social Italiana formant un nou govern feixista amb autoritat sobre el territori de la Península italiana ocupada per als alemanys. Els soldats alemanys que ocupaven les posicions italianes eren molt durs i cruels amb els italians que no es volien rendir. Durant aquell dia varen continuar afusellant als supervivents italians de la divisió Acqui, amb base a Cefalònia, en el mar Jònic, que no volien entregar les armes.

En el Reich:

En Joseph Goebbels va marxar cap al quarter general de Rastenburg per reunir-se amb l’Adolf Hitler. Un cop el ministre va arribar al quarter, va participar en una reunió per parlar de la difícil situació en el front oriental. En Hitler va manifestar que les retirades tenien que acabar darrere del riu Dniéper, i va deixar clar que en el sector del Nord tenien que atrinxerar-se darrere del llac Peipus. Després, en Hitler va dir que estava molt desil·lusionat amb l’actitud d’en Mussolini, i el doctor Theodor Morell els va explicar que havia examinat al dictador italià i va exclamar que no havia trobat en ell greus dolors estomacals dels quals es queixava, i va afirmar que no era cert que sigués sifilític. Seguidament, en Hitler per canviar de tema, va parlar favorablement de l’Erwin Rommel, l’Erich von Manstein, en Günther von Kluge, en Georg von Küchler, l’Ewald von Kleist, l’Ernst Busch, l’Albert Kesselring i en Wilhelm List. Però no de tots els seus generals en va parlar bé, d’en Fedor von Bock va dir-ne que portava una vida de pensionista malalt i d’en Walther von Brauchitsch va exclamar que no se’n sentia parlar. D’en Wilhelm Keitel va manifestar que era honrat però que tenia poc talent, tot el contrari de l’Alfred Jodl, que el considerava molt més intel·ligent.

A la nit, en Hitler i en Goebbels varen sopar a soles. A la pregunta d’en Goebbels de si podien negociar amb algun dels seus enemics, en Hitler li va respondre que preferia negociar la pau abans amb en Iosif Stalin que amb en Winston Churchill, però li va deixar clar que ho veia impossible. Llavors, el ministre li va explicar que veia un perill en deixar escapar a en Galeazzo Ciano a Espanya ja que havia conspirat contra el seu sogre en el Cop d’Estat del 25 de juliol de 1943. En Hitler li va explicar que la filla d’en Mussolini i esposa d’en Ciano, l’Edda Mussolini, li havia demanat deixar escapar al seu marit, però en Hitler, que es creia que l’Edda no era la filla legítima d’en Mussolini, li va dir que no sabia que fer i que pensava demanar que posessin ordre dins de la seva família. En Goebbels, cansat de la debilitat d’en Mussolini, li va dir que ja començava a ser hora de prescindir políticament del líder italià.

Aquell dia, en Heinrich Himmler va ordenar liquida el gueto de Vilna després de la revolta de l’1 de setembre de 1943.

A Auschwitz, hi va haver una revolta dels jueus destinats a la cambra de gas de Birkenau.

En el front oriental:

L‘exèrcit soviètic va ocupar la ciutat de Smolensk i la localitat de Poltava, tot i la defensa de la divisió d’elit alemanya Grossdeutschland. A més, les unitats que es retiraven de la riba oriental del Dniéper eren perseguides per 44 tancs T-34 carregats d’infanteria.

Posted in General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: