Home // diari // 24 de gener de 1942

24 de gener de 1942

Dissabte:

En el Reich:

Al migdia es varen celebrar els funerals en honor al mariscal Walther von Reichenau. La cerimònia va ser organitzada pel OKH, però no va agradar gens al ministre Joseph Goebbels perquè després dels himnes nacionals els alumnes de l’Escola de Músics de l’Exèrcit varen interpretar el primer temps de la Cinquena Simfonia de Beethoven, cosa que no li agradava gens al ministre alemany. L’enfadada del ministre va arribar a tal extrem que li va dir en el general Rudolf Schmundt que a partir d’ara les cerimònies funeràries d’Estat les organitzaria el seu Ministeri.


A la França ocupada, a la nit, Gilbert Renauld, conegut com el coronel Rémy, el cap de la Resistència gaullista, va desxifrar en el seu pis de l’avinguda de la Motte-Piquet a París un missatge de ràdio emès des de Londres on li demanaven aconseguir com més aviat millor detalles de les condicions en una instal·lació costera d’un canal alemany a Saint-Bruneval, a prop del cap d’Antifer, a Normandia. Els britànics volien acabar amb aquella instal·lació alemanya.

En el front oriental:

En el sector central, al sud de Moscou, l’exèrcit alemany va obtenir una victòria a Soukhinitchi. Per altra part, els soviètics varen ascendir a tinent general a l’Andrei Vlasov i el varen condecorar amb L’Orde de la Bandera Roja. Vlasov es farà famós més tard per lluitar al bàndol alemany contra els seus antics companys d’armes.

En el nord de l’Àfrica:

Les tropes de l’Erwin Rommel atacaven triomfalment a les tropes britàniques.

En el mar de Java:

Quatre destructors Aliats varen enfonsar diversos transports de tropes japoneses i varen retardar uns quants dies l’atac japonès a Java.

A les Filipines:

A Batan, Douglas MacArthur va ordenar a totes les seves tropes la retirada de la línia defensiva d’Abucay i va establir una nova línia entre les vessants dels dos volcans de la península.

A les Índies Orientals:

A petició de l’Archibald Wavell, es va ampliar la circumscripció del ABDA, un comandament Aliat unificat, per incloure com a objectius de defensa Port Darwin i la costa nord-occidental d’Austràlia per tal d’impedir possibles desembarcaments japonesos que els permetés establir una base aèria en aquella zona. Però les opcions aliades a les Índies era molt complicada, i tota la guarnició de Balikpapan es va retirar sense combatre i les primeres unitats japoneses varen desembarcar a Kendari, on hi havia un excel·lent aeròdrom que permetia sobrevolar Java. A més, al matí, els aparells dels portaavions Soryu i Hiryu, en la seva primera missió després de Pearl Harbor, varen bombarders Ambon, defensada per tropes australianes i holandeses.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: