Home // diari // 16 d’octubre de 1941

16 d’octubre de 1941

Dijous:

A la Unió Soviètica:

A Moscou la situació era molt precària; els soldats alemanys es trobaven a uns 150 quilòmetres de la capital, i la ciutat només estava defensada per 90.000 soldats. Un comunicat oficial soviètic explicava que durant la nit del 14 al 15 d’octubre de 1941 havia empitjorat la situació i que els alemanys havien llançat contra l’exèrcit soviètic enormes efectius de tancs i d’infanteria motoritzades. Davant d’aquelles informacions, el govern soviètic va decidir començar a evacuar la població i, fins i tot Iosif Stalin va pensar seriosament en fugir de la capital i marxar cap a Juibisheb, a 650 quilòmetres a l’est de Moscou, cap als Urals. De fet, ja tenia un tren blindat esperant la seva decisió de marxar, però, mentre debatia sobre si marxar o no, el seu personal va començar a portar en el tren el material de comunicacions del Kremlin i, a la nit, varen pujar-hi tots els membres de l’Estat Major de Stalin esperant que el seu líder acceptés fugir de la capital. A última hora, Stalin va decidir quedar-se i es va fer baixar tot el material que s’acabava de pujar i els membres de l’Estat Major varen tornar al seu lloc de treball. El dictador soviètic volia demostrar que ell es quedaria a lluitar fins l’últim moment i esperava que el poble davant d’aquella decisió no deixaria caure la capital a mans dels alemanys.

En el front oriental:

A Ucraïna, a Lubny, a Nadvornaya, grups de Einsatzgruppen (equips mòbils de matança) i del Batalló policial 133 van agafar a més de 1.000 jueus (nens dones i homes) del poble per reunir-los en un camp obert, on després serien assassinats a trets. Abans de ser executats, un fotògraf alemany no va parar de tirar-los fotografies.


Les tropes alemanyes, juntament amb soldats de l’exèrcit romanès, varen conquerir Odessa amb el seu gran port. Per no ser eliminades, les tropes soviètiques varen ser evacuades per mar. Tot i la conquesta, els romanesos varen patir un gran número de baixes, però per ells la gesta era tan important que es va celebrar amb una desfilada sota l’Arc de Triomf de Bucarest.

En el Reich:

A partir d’aquell dia els jueus que vivien a les grans ciutats varen ser reunits per ser deportats a l’est. Els primers jueus alemanys, una vintena de remeses, varen arribar al gueto de Lodz.

A Iugoslàvia:

Les forces partisanes del guerriller Josef Tito varen fer una emboscada als alemanys a prop del poble de Gorni Milanovac, provocant la mort de 10 soldats alemanys i ferint-ne a 26. Davant d’aquella emboscada, els homes de la 717º Divisió d’infanteria varen ser mobilitzats al poble de Kraguejavec, on varen escollir a diversos civils que serien assassinats el 21 d’octubre de 1941.

A Itàlia:

A Roma, després de la reunió del dia anterior, Pietro Badoglio va aconseguir que la invasió a Grècia s’aplacés fins al 28 d’octubre de 1940.

A Japó:

Es va formar el govern d’en Hideki Tojo, fins llavors ministre de Guerra, després de la dimissió del primer ministre, el príncep Fuminaro Konoye, que era contrari a la política bel·ligerant del país.


A Tòquio, els japonesos varen detenir a l’espia Richard Sorge en veure que passava informació a Moscou sobre els seus plans. Just abans de ser arrestat, Sorge va informar a Moscou sobre l’imminent atac japonès a Pearl Harbor.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: