Home // diari // 17 de juliol de 1941

17 de juliol de 1941

Dijous:

En el Reich:

A Berlín, Adolf Hitler va nombrar a l’Alfred Rosenberg nou ministre dels Territori Ocupats del Reich. Rosenberg va aprofitar aquell càrrec per apropiar-se d’obres d’art, de béns i les riqueses dels jueus en els països ocupats. A més, va portar a molta gent als camps de concentració, on la majoria moriria. El dictador també va promulgar un decret pel que assignava a Heinrich Himmler la responsabilitat de velar per la seguretat a les regions civils recent creades a l’Est. A més, aquell dia es va publicar com a Decret les decisions del dia anterior d’en Hitler d’annexionar Crimea i Galítzia.

Els militars sabien perfectament que havien de complir els desitjos d’en Hitler i que estaven en un combat diferent als altres. En el comunicat de la Wehrmacht sobre el front d’aquell dia deien que nou milions de soldats s’enfrontaven en un combat on les seves dimensions superaven totes les imatges històriques. Per aquest fet, varen aprovar normes i mesures més cruels per l‘Operació Barba-roja. El OKW va publicar un decret que deia que la situació especial de la campanya oriental exigia mesures especials que s’havien d’executar sense burocràcia, sent conscients que havien d’acceptar aquesta responsabilitat per protegir la nació alemanya dels invasors bolxevics i per imposar disciplina en el territori ocupat. Heinrich Müller va redactar una disposició en què s’ordenava trobar en tots els camps de concentració a aquells elements que haguessin sigut determinats com a indesitjables per les seves activitats polítiques o criminals, així com a totes les persones que poguessin ser utilitzades per la reconstrucció dels territoris ocupats. L’objectiu era procedir a la seva eliminació en primer cas i, en segon cas, sotmetre’ls a un tracte especial perquè treballessin com a esclaus. Tots aquells soviètics que haguessin sigut qualificats de sospitosos se’ls havia d’afusellar d’immediat un cop es rebés la confirmació d’execució. Aquesta ordre invitava també a escollir entre els presoners que els semblaven més dignes de confiança per utilitzar-los per l’espionatge de l’interior del camp per determinar amb la seva ajuda qui havia de ser eliminat.

En el front oriental:

En el sector nord:

Per tal d’eliminar l’aviació soviètica ara que s’apropaven a Leningrad, els alemanys varen decidir utilitzar tots els aeroplans disponibles del 1º Cos de l’Aire en una operació multitudinària contra els aeròdroms soviètics.


Els alemanys es varen endur a 700 jueus de Vilna per dur.-los a Ponar, un centre turístic pròxim, i els varen afusellar a tots. 

En el sector central:

A la localitat de Vitebsk només hi havia destrucció i cadàvers. Al voltant de la ciutat hi havia uns 80 tancs soviètics destruïts i molts presoners. Els civils es retiraven en massa de la ciutat per por als alemanys. Els soldats alemanys varen cremar també la ciutat de Dimitrov, al nord de Smolensk, ciutat conquerida el dia anterior. Precisament, el 2º Grup Panzer, la que havia ocupat Smolensk, va ocupar aquell dia a la ciutat de Yelnia, a 70 quilòmetres al sud-est, fet que va obligar a evacuar els exèrcits soviètics 16º i 20º.

En el sector sud:

Tot i l’evident èxit, els alemanys començaven a patir el problema de no haver estudiat amb més precisió l’Operació. Per la falta de provisions i les terribles condicions meteorològiques: amb ratxes de Sol abrasador, la pols i les pluges torrencials de l’estiu, la meitat dels camions del Grup d’Exèrcits del Sud ja no podien ser utilitzats per continuar avançant.

A Romania:

El Sonderkommando 11º del SS-Sturmbannführer Paul Zapp va arribar a Kishinev per crear un gueto i investigar un incendi intencionat, un atac a una ambulància i senyals de llums dirigides a la Força Aèria soviètica.

A la Unió Soviètica:

El NKVD de Londres va enviar a Moscou el text d’un desxifrat de Blecthley Park relatiu a un telegrama del Ministeri d’Afers Exteriors japonès en què s’anunciava la decisió presa durant l’última reunió imperial de no sumar-se a l’atac alemany sobre la Unió Soviètica.


El capità Piotr Brinko va ser condecorat amb la distinció d’Heroi de la Unió Soviètica pels seus èxits en les seves operacions sobre Hanko i Tallin.

A la Gran Bretanya:

El Servei Secret britànic va saber a través dels propis missatges d’Enigma de l’exèrcit alemany que els alemanys estaven inquiets pel número de les seves pròpies baixes i que planejaven un avanç més lent i s’afirmava que ja no podien proporcionar la protecció aèria adequada, ni a les formacions blindades en el front ni a les posicions estratègiques de la rereguarda. Winston Churchill va sol·licitar concretament que s’enviés aquesta informació a Iosif Stalin

A Canadà:

Preveient que possiblement haurien d’entrar en guerra en breu, el govern canadenc va declarar obligatori el servei militar.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: