Home // diari // 26 de setembre de 1939

26 de setembre de 1939

Dimarts:

En el Reich:

Mentre es tornava a parlar de restablir conversacions de pau, Birger Dahlerus, l’industrial suec que lluitava pel manteniment de la pau, va tornar a Berlín per reunir-se amb l’Adolf Hitler i el seu amic Hermann Göering. Els tres varen discutir sobre quina seria la millor manera perquè els britànics firmessin les condicions de pau sense que semblés una humiliació per ells. La idea de Göering era que representants dels dos països es reunissin en secret a Holanda per acordar la pau. Després de la reunió, Dahlerus va volar cap a la Gran Bretanya per informar al govern britànic de la proposta alemanya.


Un Blackburn Skua va destruir un hidrocanoa Dornier Do 18, sent el primer avió alemany destruït en la Segona Guerra Mundial.


A Berlín es va celebrar una conferència en el màxim secret entre científics alemanys per parlar de la manera d’aprofitar l’energia procedent de la fissió nuclear. El Ministeri de Guerra, en veure que es podria construir una arma poderosa, va acceptar més tard finançar els experiments necessaris. 

A Polònia:

A Varsòvia, el 8º Exèrcit alemany va llançar una forta ofensiva sota les ordres del comandant Walther von Brauchitsch, però les unitats d’en Walerian Czuma varen resistir i, després de diversos combats, les unitats alemanyes varen tornar a les seves posicions inicials. A la nit, per sorpresa, els polonesos varen contraatacar recapturant alguns punts propers dels districtes de Mokotow i Praga. Però els polonesos no podien continuar lluitant més, ja que a dins la ciutat ja no hi quedaven ni queviures ni material sanitari i, a més, estaven patint bombardejos per part de la Luftwaffe. Finalment, el general Tadeusz Kutrzeba, després de discutir-ho amb en Juliusz Rommel, va iniciar conversacions amb el general Johann Blaskowitz per la rendició de la ciutat, però Von Brauchitsch la va rebutjar. Només acceptaria una rendició incondicional, de manera que es va seguir combatent. 

A l’Atlàntic:

A l’Atlàntic sud, davant de Pernambuc, Brasil, el capità del Graff Spee Hans Lansdorff va rebre permís del quarter general naval alemany per iniciar les operacions contra la marina mercantil a l’Atlàntic sud i l’oceà Índic.

A França:

El govern francès va prohibir el Partit Comunista i les seves organitzacions afiliades com a resposta al pacte entre Alemanya i la Unió Soviètica.

A la Gran Bretanya:

A Londres, Winston Churchill va pronunciar, amb el permís del primer ministre Neville Chamberlain, el seu primer discurs important en la Cambra dels Comuns i es va limitar a parlar durant 20 minuts de la guerra submarina definit-la com a dura, dispersa i amarga, una guerra d’emboscades, de ciència i marineria. El seu discurs va ser tan aplaudit que va eclipsar el discurs d’obertura d’en Chamberlain, que va quedar en molt mal lloc.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: