Home // diari // 17 de setembre de 1939

17 de setembre de 1939

A Polònia:

A les quatre de la matinada, la Unió Soviètica va envair per sorpresa l’est de Polònia tal i com havien pactat amb els alemanys. En Iosif Stalin va anunciar que l’Estat polonès havia deixat d’existir i que per tant no el lligava el pacte de no agressió que havia firmat anteriorment amb el govern polonès. L’avanç de l’exèrcit soviètic va ser senzill perquè només es van trobar amb algunes forces en els controls fronteres i algunes unitats de cavalleria que s’estaven agrupant.

A l’altra banda, el 4º Exèrcit alemany, procedent de Pomerània, es va unir amb el 3º Exèrcit a Prússia oriental per tallar el pas de Danzig i per deixar els polonesos sense sortida al mar. Per la seva part, el 10º Exèrcit alemany, sota les ordres del general Johannes Blaskowitz, va rodejar els polonesos a Cracòvia i Lodz, i un altre exèrcit alemany va envoltar la ciutat de Varsòvia. Les divisions blindades alemanyes, amb la seva brutal superioritat, varen sembrar el caos en els dispositius militars polonesos.

A França:

Preparant el país per la guerra, es va donar l’ordre de mobilització general on es convocada als homes de les forces armades franceses i de les seves colònies a lluitar contra Alemanya.

A l’Atlàntic:

El portaavions britànic, el HMS Courageous, de 22.500 tones, que estava de patrulla anti-submarina, va ser interceptat en els Western Approaches, en el canal de Bristol, per dos torpedes llançats pel U-29 comandat per l’Otto Schuhart. Després de tocar el portaavions, el submarí alemany va descendir immediatament a màxima profunditat. El portaavions es va enfonsar amb només 15 minuts i 515 homes varen morir. La resta, uns altres 500, varen sobreviure. Alguns dels supervivents van passar més d’una hora en el Mar del Nord on van mantenir la moral cantant cançons populars de l’època com Roll Out the Barrel i Show me the Way to Go Home. Llavors, les autoritats navals britàniques varen actuar ràpidament i varen retirar els portaavions de les seves activitats amb l’objectiu de conservar aquestes embarcacions per altres funcions marítimes.

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: