Home // diari // 24 de novembre de 1944

24 de novembre de 1944

Divendres:

En el front occidental:

La 2º Divisió blindada del general Philippe Leclerc va acabar de conquerir la ciutat d’Estrasburg i va capturar a més de 9.000 alemanys. A més, varen destruir una gegantesca quantitat de material i varen desorganitzar el dispositiu alemany.


Els M4 Sherman del 709º Batalló de tancs estava lluitant contra les tropes alemanyes a la localitat de Zweifall, Alemanya.


A primera hora del matí els comandants Dwight D. Eisenhower i Omar Bradley es varen desplaçar cap als Vosges després d’una breu conferència amb en George Patton a Nancy, on aquest els va comentar que el 1º Exèrcit estava cometent un greu error en deixar el 8º Cos estacionari, ja que creia que era molt probable que els alemanys s’estiguessin concentrant a l’est d’on eren ells. El general també havia sol·licitat la devolució del 15º Cos ara en el 7º Exèrcit. Bradley li va assegurar la transferència de dues divisions per reforçar el front de 112 quilòmetres del 3º Exèrcit.

A dos quarts de dotze es varen trobar amb els comandants Jacob Devers i Alexander Patch a Lunéville per dirigir-se per l’autopista N-4 sota una intensa pluja cap al lloc de comandament del 15º Cos a Sarrebourg. Després de dinar amb el general de divisió del 15º Exèrcit Wade Haislip, a les dues de la tarda varen continuar cap al sud passant per Baccarat fins arribar al lloc de comandament del 6º Cos a Saint-Dié. A les sis de la tarda varen arribar al quarter general del 6º Grup d’Exèrcits a Vittel i varen sopar a l’Hotel Heritage. Després de sopar varen analitzar la situació i allí el comandant suprem va quedar desconcertat pels atacs alemanys. Devers no estava d’acord amb el pla de l’Eisenhower de netejar tot el marge occidental del Rin abans d’avançar per l’Alemanya central, estava convençut de que podia creuar el Rin amb facilitat per Rastatt, al sud-oest de Karlsruhe, però el comandant suprem es mostrava inflexible. Cansat de discutir aquell punt, va donar ordres explícites a en Devers perquè el 7º Exèrcit donés d’immediat la volta cap al nord, a l’oest del Rin, mentre els francesos acabaven d’expulsar als alemanys a Alsàcia per sota d’Estrasburg. A canvi, Eisenhower es va comprometre a deixar el 15º Cos sota el 6º Grup d’Exèrcits i inclús el reforçaria amb una altra divisió. Poc després els tres generals se’n varen anar a dormir enfadats amb els comentaris que s’havien dit.

En el front oriental:

A Hongria, l‘exèrcit soviètic va establir un cap de pont sobre el riu Danubi per avançar cap a Budapest.


A Estònia, la petita guarnició alemanya que encara resistia a l’illa de Saare es va haver de retirar davant la superioritat soviètica.

En el bàndol Aliat:

Davant la pressió soviètica va haver de dimitir el primer ministre polonès a l’exili, Stanislaw Mikolajczyk, després de quedar-se amb minoria per no haver aconseguit pactar amb els soviètics el futur de Polònia després de la guerra.

En el Pacífic:

El general O’Donnell va conduir des de les bases nord-americanes de les illes Marianes, a 2.400 quilòmetres de Tòquio, els bombarders B-29 que varen efectuar el primer raid sobre Tòquio. Un dels objectius era atacar les fàbriques de motor de Musashina, però només 24 avions varen ser capaços de trobar-la i de llançar-hi les seves bombes des d’una altura de 10.000 metres. L’operació no va tenir l’èxit esperat.

 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: