Home // diari // 1 d’octubre de 1943

1 d’octubre de 1943

Divendres:

En el Reich:

A Dinamarca, a la nit, els nazis varen començar la deportació dels 7.500 jueus danesos. Però els jueus havien sigut prèviament informats del que passaria i molts es varen amagar o varen fugir del país, sobretot a Suècia. Quan els alemanys entraven a les cases jueves, en la gran majoria ja no estaven allí. La Sipo només va poder detenir un total de 477 jueus, sobretot gent gran que no va poder fugir o no havia rebut l’avís a temps. El Gruppenführer SS doctor Karl Werner Best, que estava encontra de la deportació i havia sigut qui havia donat l’avís a les autoritats jueves, va aconseguir que els jueus que havien atrapat ingressessin al camp de concentració de Theresienstadt, on les probabilitats de sobreviure eren més altes que en altres camps.


A França, les autoritats nazis varen ordenar l’execució de 50 ostatges.

A Itàlia:

Les tropes britàniques del 8º Exèrcit unides amb les nord-americanes del 5º Exèrcit varen entrar a Nàpols, que estava destrossada pels bombardejos, sense trobar-se resistència, i amb la Wehrmacht retirant-se al nord del port de la ciutat, a la línia defensiva Hivern. Durant els últims quatre dies els alemanys havien lluitat contra els napolitans que volien expulsar-los de la ciutat. Tot i que els napolitans varen intentar evitar la destrucció de la seva ciutat, no varen poder evitar que els alemanys destruïssin el port i molts edificis i instal·lacions.


Més al nord, la 1º Divisió de paracaigudistes va ser encarregada juntament amb els exèrcits 10º i 15º de defensar Roma i obstaculitzar l’avanç per la costa del 8º Exèrcit britànic del comandant Bernard Law Montgomery. Els alemanys, segons les indicacions de l’Albert Kesselring, es varen col·locar a la zona sud de la Línia Gustau, en una sèrie de sòlides fortificacions recents construïdes per l’Organització Todt des de la desembocadura del riu Garellano, en el Mar Tirreno, fins a la desembocadura del Sango, a l’Adriàtic.

A Grècia:

En el poble de Lingiades, la 1º Divisió de Muntanya de la Wehrmacht va executar a 87 grecs com a represàlia per l’assassinat d’un tinent a mans dels partisans.

A Espanya:

El govern espanyol va adoptar de nou la neutralitat.

En el Pacífic:

Els nord-americans varen continuar canviant les seves tàctiques navals, a diferència dels japonesos, que mantenien als seus submarins en missions de suport a la flota de guerra, mentre l’Armada nord-americana atacava indiscriminadament a les embarcacions mercantils japoneses i posava en pràctica la tàctica alemanya Manada de llops. 

Posted in diari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php
%d bloggers like this: